To zdecydowanie krok w przyszłość! Młoda i zdolna Polka – Róża Rutkowska (absolwentka Poznańskiej szkoły School of Form) wymyśliła organiczne opakowania na jedzenie, które można również bezpiecznie spożyć. Dzięki temu ograniczamy produkcję śmieci.

SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast) –  tak nazywa się technologia, dzięki której powstają opakowania. Produkowane są one w bardzo prosty i naturalny sposób. Róża Janusz wykorzystuje kultury drożdży i bakterii do fermentacji odpadów rolniczych.

Bio-opakowania

W wyniku fermentacji cukrów na powierzchni płynu dochodzi do wytworzenia powłoki, czyli tak zwanej Kombuchy (grzybek herbaciany, przypominający folię). Cały proces trwa dwa tygodnie i nie jest on ani skomplikowany, ani nie wymaga żadnych specjalnych nakładów pracy. Z powstałej w tym czasie bio-membrany, można uformować dowolne opakowanie, które może służyć do przechowywania każdego rodzaju żywności – zarówno produktów suchych, jak i tych łatwo się psujących. Materiał opakowania ma bowiem właściwości membrany, przedłużającej trwałość produktu. Co ciekawe, jest on również jadalny i może być zjedzony wraz z zawartością lub wyrzucony  na kompost. Mówiąc krótko – zamiast zaśmiecać środowisko, będzie je wzbogacać.

Alternatywa dla plastiku

Pomysł młodej Polki jest wielką nadzieją dla zdrowia naszej planety. Opakowania pomysłu Róży  Janusz mogłyby stanowić nie tylko alternatywę dla plastiku, ale także być nowym początkiem w walce z marnowaniem żywności.